Den smukke by ved havet. Ja, det lyder unægtelig som en kliché, der er så mange byer i verden, som definerer sig som byer, der ligger ved havet. Ikke desto mindre er det sådan, at jeg vil huske Seattle. Havet, bugten og den store sø, Lake Washington, ses alle fra talrige steder i byen og giver Seattle en identitet, som strækker sig langt ud over blot det at have en stor havn. Havet, søen og bjerget – disse står tilbage i erindringen efter at have gæstet familien, som bor der. Bjerget er Mount Rainier, stadig aktiv vulkan, der ligeledes skimtes mange steder fra – med sin evige sne står den som vartegn og lokker med sine mange rekreationsmuligheder. I det hele taget har jeg sjældent oplevet en by, der både kan byde på det, som vand nu engang kan og samtidig på alt det som skove og bjerge kan – vandsport, sejlsport, skisport, vandring, fiskeri, jagt – alt sammen lige uden for døren.

Seattle ligger som sagt i en bugt ud til Stillehavet i staten Washington. Den har en naturlig havn, den 4 største i USA. Trafikken mellem det asiatiske kontinent og Nordamerika går denne vej. I tidernes morgen var skovdrift, og transport deraf, den største industri. Senere kom den store guldfeber nordover til Canada og Alaska og trak sine spor gennem byen. Så kom skibsindustrien – der bygges stadig skibe i Seattle. Men den helt store expansion kom med teknologien. Microsoft har hovedkvarter her, Bill Gates bor i byen. Amazon.com og kaffegiganten Starbucks fødtes her – og mange andre større og mindre Tech virksomheder slog sig ned i byen fra 1980´erne og fremover. En stor musikindustri udvikledes – både jazz, pop og rock. Med dem flyttede unge og kreative talenter hertil og giver i dag byen en langt mere international atmosfære end så mange andre amerikanske byer i det vestlige USA.

Og så er der et nordisk islæt også – oven i købet så stor, at den fylder en hel bydel i Seattle – Ballard. Immigranter fra de nordiske lande kom hertil i 1890´erne, og jeg tænker, at de følte sig meget hjemme her ved skovene og ved havet. I starten af 1900 tallet var de den største immigrant gruppe i staten Washington – henved 30% af befolkningen. De fiskede laks, startede bådebyggeriet, gik ind i træindustrien, var landmænd, formede fagforeninger og slog sig ned så talrigt, at Ballard stadig betragtes som en “skandinavisk” bydel.

Her følger en lille tur gennem de dele af byen, som vi nåede at se. Byen har naturligvis meget andet at byde på.

The Locks

For at komme gennem byens vand er der i Ballard en sluse (locks), så bådene kan sejle mellem søerne og sundet. Det er en af de mest populære attraktioner i Seattle, en dejlig lille park fører én derned. Også vi stod i lang tid og betragtede sejladsen.

Man kan få sit navn indskrevet på muren – for betaling fortsås –

Børnebørn der leger –

Det nordiske museum

Smuk arkitektur og vikingebåde i forhallen –

Den svenske hest….

Skulptur, der symboliserer de fem nordiske lande…

Ja – historien gentager ofte sig selv…..museer er til for ikke at glemme –

Havnen i Ballard

Skibe repareres og males – dette næsten færdigt….

…og dette venter på at få et løft –

De nordiske flag vajer stadig…men tiden går og langsomt bliver afstamning til erindring –

Pike´s Place

Nede i midtbyen – også ved vandet – ligger det store indkøbsmarked Pike´s Place. Et helt vidunderligt marked med en stor terrasse vendt mod vandet og byen –

Blomster i lange baner…

…og damen med de strikkede huer….

Antikvariatet nede i 2 etage under jorden….

Frokosten kan indtages fra markedets terrasse med udsigt til både vand og by….

Familien

Dette var først og fremmest et familiebesøg. Her følger billeder af familien forskellige steder i Seattle.

Udsigt over bugten fra Discovery Park –

Børnenes skole og udsigten fra deres legeplads ind over midtbyens dis –

Fra Seattle West – en bro forbinder øst og vest, og vi tog over til stranden på den anden side –

Vandhunden….

…..og filosoffen

Til fodbold – en af de mindre sportsgrene i USA, men her i Magnolia, hvor familien bor, har børnene fuld gang i den – lokalt opgør!

Publikum og assistenttræner….

Der tages tilløb til scoring….

Vi tog til bydelen Fremont for at spise – den gamle, lidt vilde arbejderbydel. På et hjørne står denne herre og troner. Historien er, at statuen i sin tid blev lavet i en af de tidligere Sovjetrepublikker til ære for Lenin og skrottet da Sovjetunionen faldt sammen. Her faldt en amerikaner over den og købte den. Han døde imidlertid, før han kunne stille den op, og nu står den her og venter på en køber – det har den gjort i 27 år! Den er privatejet og står på privatejet grund, så byen kan ikke gøre noget ved den – sådan er lovgivningen her i USA. Ligesom vores egen Lille Havfrue bliver den ofte vandaliseret eller dekoreret alt efter politisk temperament. Det siger sig selv, at den er en kontroversiel figur i bybilledet, men den står der altså endnu.

Solnedgang over bugten – og et par dage efter vendte vi skuden og drog øst på igen –

De vejfarende

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *