Il tempo. Tiden. Denne eksistentielle tilstand, som vi lever i, men ikke kan standse og ej heller forstå. Vi skaber instrumenter til at måle den, men målingen i sig selv er fiktiv – og menneskeskabt. Vi deler tilværelsen op i sekunder, minutter, timer, dage, uger, måneder og år i et forsøg på at fastholde tiden – at forstå den og give livet en mening.
Og vi fortolker tiden hver dag, selv om vi ikke mærke den. Vi taler om fortiden, nutiden og fremtiden. Vi metaforiserer den: tiden går, tiden løber, tiden standser, tiden står stille. Vi planlægger og markerer begivenheder. Vi ser børn vokse og naturen forandre sig efter årstiderne. Vi registerer, når noget ændrer sig og ikke mere er, som det var. Vi digter tiden. Vi maler tiden. Vi besynger tiden – og imens skrider den stille og roligt fremad, altid fremad, uden at ænse hverken vores kærlighed til den eller vores frygt for den.
At rejse, eller blot at flytte sig fra et sted til et andet fx at gå en tur, gør tid til mere end blot et begreb. Vi bevæger os. Vi registrerer forandringerne. Ligeledes når vi genser et menneske, som vi ikke har set længe. Vi kan se, at tiden er gået. Furene i et ansigt fortæller os det. Vi kan sommetider også både høre og lugte tiden. Ude på landet lugter det anderledes om foråret, end det gør om efteråret. Lærken markerer, at tiden skifter dragt, når den ankommer og synger foråret ind. Livet i sig selv er ikke andet end tid – fortolket tid – som vi ikke selv er herre over, hvor meget vi end måtte tro det. Men så længe vi lever, kan vi stadig opleve os båret af tiden og give forandringerne opmærksomhed. Og måske er det ligefrem en pligt at registere tiden og følge den på vej.
At rejse her til Palermo år efter år giver denne uhåndgribelige fornemmelse for, at tiden er i bevægelse. At forandring er uundgåelig. At ting og mennesker ældes og intet forbliver statisk og det samme. Dette lille causeri over tid blev inspireret af følgende korte video taget i gården til den efterfølgende historie om én af Palermos fornemmeste paladser – Palazzo Butera. Du registerer brisen på muren, men du hører den ikke. Brisen er tid. Du ser skyggen af løvets bevægelse. Skyggen er tid. Imens jeg iagttager tiden på muren, forsvinder et par sekunder af mit liv – et par sekunders væren.
Palazzo Butera
Paladset på billederne her er et af Palermos ældste og mest imposante. Det tilhørte én af Siciliens førende adelsslægter, slægten Branciforti, og var tænkt som en slags forbindelse mellem havet og byen. Fronten vender mod havet og bagsiden mod byen. Således fik byen “øjnene” vendt ud mod havet. For at gøre en lang historie kort, så døde den magtefulde slægt Branciforti ud i 1814 med den sidste direkte arving, og herefter overtog andre slægtninge indtil 1950, hvor stedet overgik til administrative forhold – og mere eller mindre forfald. I 2016 blev det købt af en Massimo Valsecchi – som jeg vil berette lidt om senere. Men først til nogle billeder.
Nedenstående træ er et Jacaranda træ. Da man begyndte restaureringen af paladset, fandt man en lang, lang rod fra dette træ undet gulvene. Den havde skudt roden for at finde vand – ind gennem paladsets vandrør. I stedet for at fjerne den valgte man at bevare roden i en slags gulvmontre.
Der er ført en trappe op igennem taget, så man kan se konstruktionen heraf og derefter gå videre ud på selve taget med udsigten over Palermo og havet.
Da vi havde været igennem den del af paladset, som nu er åbnet for publikum, var det tid til en pause. Og hvad ligger der lige op ad paladsets ydermur? Såmænd en alletiders fiskerestaurant, der bredte sig ud over fortovet og lokkede med fisk på åben grill – her indtog vi vores søndags pranzo – frokost, som er en institution for familier hernede. Vi var meget heldige overhovedet at kunne få et bord.
Jeg lovede at sige et par ord om Massimo Valsecchi. Han er ikke fra Sicilien, men fra Ligurien kysten. Han er velhavende, det siger næsten sig selv, når man køber et palads som dette og restaurerer det så smukt og nænsomt, som det er gjort her. Han siger selv: “I didn’t know Palazzo Butera, and basically I don’t care about the palace, I didn’t come to restore a mausoleum, the idea was to have a space available to live in a dynamic way and help me look ahead. In this moment where politics and economics are unable to give concrete answers, perhaps only art can help “. (Jeg kendte ikke Palazzo Butera og ret beset er jeg ikke engang interesseret i selve paladset, jeg kom ikke for at restaurere et mausoleum, ideen var at have et sted, hvor jeg kunne bo på en mere dynamisk måde for at hjælpe mig til at se fremad. I denne tid, hvor politik og økonomi ikke er i stand til at give konkrete svar, kan kunst måske være en hjælp.)
Om ham siges der videre, at han har været på stedet gennem alle de 6 år, som det har taget at restaurere paladset og deltaget i hele den detaljerede planlægning og ombygning uden at gøre væsen af sig. Selv ønsker han at være mere eller mindre anonym – han har hverken mobil eller mailadresse! Man kender ham ikke på gaden. Men han har givet Palermo noget af dens sjæl tilbage – den der forbinder havet og byen.
Til slut et par billeder af mennesker på gaden – fastholdt i kameraets linse…
På dansk har vi det gode ord øjeblik, som markerer en form for umålelig tid. Men hvad er et øjeblik? Er det en fastfrysning af evigheden i nogle få sekunder? Som når jeg tager et billede med mit lille apparat? Denne port og de gamle mure fra middelalderen forlænger øjeblikket hen til barnet og den nyere dør i den anden ende – og således både forsvinder tiden og forbliver fastholdt – i blikket.
Ciao fra pensionisterne i Palermo
Jeg elsker den rod! Sikken en tid det har taget. Hvor er det bevægende og smukt, at de har givet den ære og beskyttelse på den vis. Roden er imponerende. Den er udtryk i ordets bogstavligste forstand men også i overført betydning for mig. Den er udtryk for længsel og tørst efter kilden til liv. Vandet. Men denne rod er ikke en metafor, den er aldeles virkelig. Den er liv og vækst. Den er insisterende, stærk, vedholdende. Inspirerende! Jeg bøjer mig i støvet for seje rødder 🙂
Kommentar:
Så kom dine drømmespor til os igen, dvs. det første fik vi for et stykke tid siden, men var så langsomme om at reagere på din, atter engang så dejlig beretning fra Palermo, at dine næste drømmespor overhalede os indenom. Vores bemærkninger strækker sig derfor over de sidste to drømmespor.
Skønt som du har videreudviklet dit, i forvejen, fremragende fortællesprog, både mht din fortællemåde som jeg fornemmer med tiden er blevet mere sofistikeret og skarp iagttagende, men også på det filosofiske plan er der sket en hvis udvikling. Du har indført et “helikopter” perspektiv i dine beskrivelser, som sad du ovenfra og iagttog tiden og stedet. Atter engang et meget vellykket referat af Jeres rejse. Dine billeder har også haft kontakt med “pudsekluden” og har bevæget sig i en meget profesionel retning. Det er en stor fornøjelse at følge din historie og dokumentation, og jeg glæder mig allerede til der kommer nyt fra din hånd.
Hils d´herrer fra os her på vejen, alt vel både i nr. 48 og 46. 🇮🇷🇨🇦🇩🇰
Kh Klaus
Hvor er det bare fantastisk! En nydelse i både tekst og billeder. Du kunne blive en god turistambassadør, Lisbeth. Får stor lyst til at rejse til Palermo.
Billederne med de indfødte er helt specielle.
Tak for oplevelsen.
Kh Lotte