Mennesket har altid tillagt steder betydning. De steder, hvor vi opholder os, de steder hvor vi tilbeder, de steder hvor vi begraver vores døde, de steder vi vender tilbage til igen og igen. Og for hver gang man vender tilbage til et sted, så opdages der nye sider, og man forstår stedets betydning en smule bedre. Således trækkes der spor fra én generation til den næste, fra én tid til en anden. Sporene er ting, bygninger, historien, erindringer og nogle gange mennesket selv.

Jeg vil tage jer en tur med rundt i Palermo og vise jer et par steder, som vi har opholdt os i og set, nogle for første gang i år, og som lægger til den betydning, som dette sted har – dette skønne Sicilien, denne mærkelige by.

Først en solnedgang som set fra vores terrasse…

Gadebilleder

Det lille torv, hvor vi ofte drikker kaffe
Tja…giner kan klæde sig på mange måder
Det andet store marked – Balleró
Beboelse i baggården
Fiskehandleren lukker for i dag

På vandring i gaderne kom vi forbi dette lille hul i væggen – og ja, hvad er det mon? Det er såmænd den lokale moské, som vi bare aldrig har lagt mærke til før. Hvilken kontrast til de prangende og rigt udsmykkede kirker – Gud kan tilbedes på mange måder og på mange steder!

Moskéen bag Porta Carini

Det gamle arabiske kvarter i byen hedder Kalsa – der boede vi det første år, som nu er 5 år siden. Vi boede lige ved siden af den gamle byport Porta dei Greci der engang var indgang til byen, når man kom via søvejen, og hvor både den gamle og den nye havn også ligger bag ved.

Dengang, for 5 år siden, boede der en flok afrikanske flygtninge ved siden af porten – boede i papkasser og andet, som de havde kunnet finde. På en tur ned til Kalsa, kunne vi se, at de stadigt boede der nu 5 år efter – måske de samme, måske ikke – men kummerlige forhold må det siges at være.

De afrikanske flygtninge bor til højre..

Den Engelske Have

Figur og vand

Palmer og udsprungne træer…..

Søndagsballoner
Et godt sted at sidde i egne tanker

Fattighuset

Vi vandrer lidt ud af byen, ud gennem den vestlige port, hvor vi forlader den historiske bydel. Herude ligger der et gammelt fattighus – hjemsted for byens fattige i 1800 tallet. Det er en meget stor og smuk bygning, når man først er inde bag de tykke mure. Det hele er ved at blive restaureret, meningen er vist, at det skal være en art museum og forskningssted, men der er langt endnu. Lige over for dette smukke sted bor dagens fattige i gamle skure og faldefærdige bygninger – og så er det, at man kan spekulere over, hvordan, hvornår og hvor det er bedst at være fattig.

Indgangen, hvor man går direkte ind i den indre gård, og hvor der ligger en stor kirke lige for. I dag er hele området til venstre beboet af nonner, som også benytter sig af kirken. Dem så vi dog ikke, deres område var låst af. Derimod kunne vi gå ind i endnu en gård til højre, som nu er restaureret. Der var tre sådanne gårde i sin tid med kirken i midten.

Indgangen
Værelser hele vejen rundt om denne indre gård

Vi fik selskab af de vilde katte….

Rundt på murene hang stadig de oprindelige klokker, som man sikkert har kaldt til både bøn og spisning med….

Kaldeklokke

Trappen op til de øverste etager, som endnu ikke er åbne….

Og kikhullet i den store tunge indgangsport – man lukkede nok ikke alle og enhver ind…

Udenfor på gaden sender de endnu nøgne platantræer deres lange skygger langs fattighusets mur, mens vi vandrer tankefulde hjem….

Museo Palazzo Branciforte

Tilbage i den gamle bydel og ikke så langt fra, hvor vi bor, er en anden meget stor bygning nyligt blevet restaureret – også den har huset fattige, om ikke dem selv så deres egendele. Nu er det endnu et enormt museum komplet med fin restaurant og forskellige udstillinger. Vi fik en rundvisning, det skulle man have, hvis man ville se den øverste etage, som var den vi kom for – en tidligere pantelånerbutik “Monte di Santa Rosalia”.

En stille indre gård, vi var næsten de eneste turister….

De mauriske buer…
…og mand på bænk

Vores guide hentede os i gården og sammen med en romersk dame, blev vi ført rundt i bygningen – først til det store forskningsbibliotek…

Forskningsbiblioteket

….med moderne loftsmaleri

Derefter gennem gallerier med mønter og frimærker for til sidst at ende oppe under loftet, hvor dette vidunder åbenbarede sig – en tidligere pantelånerbutik af enorm størrelse – alt træværket er hylder til ting og sager. Her kunne de fattige komme og sælge deres ting og få dem tilbage igen – det var alt fra teskeer til madrasser og senge. Det var en social foranstaltning, som nogle af byens rige mæcener stod bag, og de fattige skulle ikke altid købe deres ting tilbage, de kunne også bare få dem, hvis de ikke havde penge.

Desværre giver billederne ikke stedet fuld retfærdighed, det var svært at fange de enorme rum i kameraets lille linse – men tiden stod stille her, og aldrig har vi set så stor en pantelånerbutik…..

Trapper alle vegne
Numre til genstandene
Guide og gæst

I ét af pantelånerens rum havde man valgt at udstille antikke dukketeaterfigurer….

Og nede i grundplan var der igen et enormt rum, hvor tusinder af genstande fra udgravninger overalt på Sicilien var udstillet…

Man fornemmer størrelsen af dette rum

Ja, nu er min læser nok ved at være træt i benene, men hvis der er en smule energi tilbage, så er her et par påskebilleder fra processionen i vores del af byen forleden….

Jesus på korset mens røverne håner

Jesus bæres gennem gaderne- han har dog vist glemt at få sin mikrofon af….


Op mod kirken, hvor publikum står tæt og vagterne vifter denne forvildede bil væk – den bakkede hele vejen ud…


Så kom hornorkestrene….

Og præsterne prædikede fra tagene….

Bærerne venter tålmodigt på, at prædikenen skal slutte…

Og så kommer der gang i processionen igen – først Jesus og maskerne…

….og så Maria båret af stærke mænd og med alle pigerne foran…

Pigernes smukke hår
Og alvoren i hele begivenheden

Og til sidst har den levende Maria fra optrinnet tidligere taget en lille stille stund med sin mobil….

Ciao fra pensionisterne i Palermo

En mening om “Der trækkes et spor

  1. Det var i sandhed noget af en gennemgang, og rigtigt godt med så mange kontraster, – der må være mange der kan prise sig lykkelig over at klimaet i Syditalien stort set altid er på de mindrebemidledes side, fsv angår varmen.
    Den forhenværende pantelåner butik er i sig selv et studie i pragtfulde tømmerværker man kan sende misundelige blikke til. Der må have været usædvanlige mange fattige i den by, siden stedets pantelånerkontor har en størrelse af den kaliber.
    Dejlige billeder du har taget, specielt det lidt makabre af fortidens “afhuggede” hoveder som der er lidt Mafioso over, Jeg hæftede mig også ved to andre og meget modsat rettende billeder, det ene af Gine-mannequinen som i ro og orden udstiller sine `yndigheder`, og det andet af de meget velklædte og friserede bærere som venter på at føre Jesus det sidste stykke, (måske inden der er nogen der ringer på hans mobiltelefon.) Der er stil over processionen, også over Jomfru Maria som er blevet benådet med en mobiltelefon, sidder lige i skiven.
    Flot gennemgang af en lille, men vigtig del af Palermo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *