Så lykkedes det endeligt! Efter at have drømt om en road trip i USA i mange, mange år – ja vel lige siden barndommen – kan jeg så her på mine ældre dage fare ud ad landevejen i en lille lejet Ford Focus. Det ville måske have været en flyder, en Cadillac, hvis jeg havde været yngre, men nu da kroppen og andre forhold sætter grænser for alting, ja så er det sådan set lige meget – bare bilen kan køre. Der er alligevel så mange fartbegrænsninger i USA, så vi kan ikke køre særlig stærkt nogen steder.

Og stederne! Jeg har aldrig været herovre vest på i USA, så jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle forestille mig. Måske troede jeg, at det var lidt ligesom Canada, som jeg er kommet til at kende en smule. Men nej, nej. Gud må have skabt disse landskaber først – da inspirationen var tung og dagen var ung. Her er så flot og så storslået, at det faktisk trodser enhver beskrivelse. Jeg håber at kunne bibringe jer noget af oplevelsen, hvis ikke med ord så med billeder. Og når man, som mange af os er, er opflasket med amerikanske film og serier, så er det som om man hele tiden kører i en slags filmkulisse. Man har set det hele før et eller andet sted – men det gør faktisk ikke oplevelsen mindre, tvært i mod.

Vi har fulgt den enorme Columbia River fra Portland til vindistrikterne i Walla Walla. Selve floden er 2.000 km lang og har sit udspring i Canada. Derefter har vi fulgt to mindre floder – Snake River og Clearwater River gennem enorme hvedemarker og lange skovområder til Missoula i Montana. Denne flodrejse, ganske vist på landevejen, er i fodsporene på to opdagelsesrejsende – Meriwether Lewis og William Clarke. Min rejseledsager har læst samtlige deres dagbøger og notater og ville gerne opleve landskaberne, som disse to i sin tid rejste igennem, da de kortlagde vandvejen fra Missouri i øst til Stillehavet i vest – en tur der strakte sig over 2 år og 13.000 km.

De overlevede alle farer fra både dyr og mennesker med hjælp fra hovedsaligt én person – en kvinde ved navn Sacagawega – en ung Shoshone indianer gift med en fransk-canadisk pelsjæger, der også var med på ekspeditionen. Hun kunne forhandle med de indianske stammer langs floderne, og det var takket være hende, at de kom helskindet i mål. Sproget og evnen til at kommunikere blev, som altid, den vigtigste faktor.  Den triste bagside af historien er så, at disse to brave mænd blev begyndelsen til enden for alle de indianerstammer, der hidtil havde haft deres egne territorier i tusindvis af år. Billederne her er af landskaberne som vi oplevede dem langs “The Lewis and Clarke Trail”.

Floderne

p1040220

p1040267

p1040285

p1040259

Markerne

p1040238

p1040241

p1040242

Huse og det, der ligner – herunder en kornsilo og en sammenfalden lade

p1040254

p1040257

Andet fra turen ad floden

p1040233

p1040231     Væg af sten

Mount Hood med den evige sne

p1040222

Og så var der vinen……..

p1040219

Ja – og så lige ham her – han var i gang med fange coho (sølvlaks)…

p1040283

9 meninger om “Ad veje og floder

  1. Åh, det smukke, smukke område I er i. Jeg sidder på skulderen af dig og mindes min Greyhound-bustur i samme område for maange år siden. Tak 🙂

  2. Min kære skriveveninde.
    Det var jo dejligt at modtage din første blog.
    det er stadig ligesom at læse Mark Twain, stadig det lette og sprudlende sprog, fyldt med gode detaljer og dejlige billeder.
    En del er løst her fra morgen stunden, din fisk med forklaring er sendt på anden måde. Jeg kan se at samme svar også er fundet af din familie, men det bekræfter jo kun rigtigheden af det vi finder frem til.
    vi glæder os til næste blog, (nu må jeg se at få stavet det rigtigt)
    kh din skriveven, med hilsner fra fruen.

    1. Tak Klaus og ja, min kusine løb med præmien, beklager – måske can jeg finde noget kitchet her i cowboyland i Wyoming!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *